Onigirit eli riisipallot ovat tyypillisiä japanilaisia välipaloja, joita otetaan mukaan melkein minne tahansa evääksi. Aivan kuten täällä voileipä. Japanissa näitä herkkupaloja myydään lähes jokaisessa elintarvikekaupassa ja tavaratalossa. Niitä saa myös pusseissa, joiden sisältö kaadetaan veteen ja valmistetaan loppuun asti.
Yleensä onigirit muovataan kolmion muotoisiksi (joskus myös pyöreiksi) ja sisälle voidaan laittaa joko luumusosetta tai kalaa (esim. tonnikalaa tai lohta). Kalaonigirien päälle ripotellaan hieman suolaa ja ympärille kääritään merilevää.
Resepti
12 riisipalloa:
250 g lohifilettä
6 kuppia vettä
4 kuppia lyhyttä riisiä
luumusosetta
1/4 kuppia suht kuivia tonnikalahiutaleita
1 1/2 teelusikkaa soijakastiketta
seesaminsiemeniä
Ainesten valmistelu:
Huuhdo riisi ja anna kuivua siivilässä reilu 30 minuuttia. Tämän jälkeen laita riisit ja vedet kattilaan kannen alle ja odota, että seos alkaa kiehua. Juuri kun kiehumispiste on saavutettu, säädä lämpötila korkealle ja anna riisin kiehahtaa pulpatellen (kiehauta). Vähennä sitten lämpötilaa ja odota kunnes kaikki vesi on imeytynyt riisiin ja haihtunut pois. Anna riisin olla kattilassa vielä 10-15 min.
Pidä lohta suolattuna pari tuntia (tämä kannattaa tehdä sillä aikaa kun valmistat riisin), huuhdo suola pois ja paista lohta n.3-5 minuuttia. Valuta tonnikalahiutaleista neste pois ja sekoita hiutaleet soijakastikkeessa.
Pallojen valmistus
Tee toisesta kädestäsi kuppi ja laita siihen riisiä tehden siihen syvennyksen, johon laitat jotakin haluamaasi täytettä: luumusosetta, tonnikalahiutaleita taikka muutama palanen lohta. Luovuus on valttia, ja voitkin kokeilla erilaisia täytteitä. Täytteidenlaiton jälkeen peitä täytteet riisillä ja muotoile riisipallo kolmion muotoiseksi. Lopuksi voit sirotella riisipallon päälle seesaminsiemeniä.